Καλέστε την Παιδίατρο: 6934 275 318

Περί στρεπτοκόκκου...

Στρεπτόκοκκος στα παιδιά

Το τελευταίο διάστημα, ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς είναι ο στρεπτόκοκκος στα παιδιά, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων που οφείλονται σε αυτόν εμφανίζεται αυξημένος, κυρίως λόγω της εύκολης μετάδοσης του, σε συνδυασμό με την πολύωρη παραμονή των παιδιών σε κλειστούς, μη επαρκώς αεριζόμενους χώρους. Δεδομένου ότι ο στρεπτόκοκκος προσβάλλει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών κάθε χρόνο, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι τόσο για τη φύση της νόσου, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης της, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες για εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο στρεπτόκοκκος στα παιδιά εμφανίζεται με εκδήλωση πονόλαιμου κυρίως στις ηλικίες 5-15 ετών, ενώ σε μικρότερες ηλικίες μεταξύ 2-5 ετών είναι συχνή η εκδήλωση δερματικών εξανθημάτων.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS), γνωστός ως Streptococcus pyogenes, αποτελεί ένα κοινό βακτήριο που εντοπίζεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, σε περιοχές όπως είναι ο λαιμός και το δέρμα, χωρίς ωστόσο να εκδηλώνονται συμπτώματα. Ο στρεπτόκοκκος στα παιδιά εκδηλώνεται συνήθως με λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα που σπάνια είναι σοβαρές, ενώ τα συμπτώματά τους υποχωρούν σύντομα, με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Η συχνότερη αιτία των πιο σοβαρών λοιμώξεων είναι κυρίως η παρουσία του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (iGAS), καθώς το βακτήριο μεταφέρεται σε μέρη του σώματος στα οποία δεν ανιχνεύεται φυσιολογικά, όπως οι πνεύμονες. Στις περιπτώσεις αυτές, το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές, ενώ πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Ο στρεπτόκοκκος στα παιδιά χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας, κυρίως μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που το παιδί εκδηλώνει συμπτώματα. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την εκδήλωση συμπτωμάτων, όπως ο πονόλαιμος, ο πυρετός, το ρίγος, οι μυαλγίες και η κακουχία, που μπορούν πιθανότατα να σχετίζονται με το συγκεκριμένο βακτήριο. Θα πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Παιδίατρο, κυρίως όταν τα συμπτώματα δεν φαίνεται να υποχωρούν, ή στην περίπτωση που η γενική εικόνα του παιδιού αρχίζει να επιδεινώνεται και το παιδί να μην “φαίνεται” καλά και να μην τρώει. Δεν πρέπει να ξεχνούν, πως τα συμπτώματά του στρεπτοκόκκου είναι παρόμοια με αυτά άλλων τυπικών αναπνευστικών λοιμώξεων και γι’ αυτό, συστήνεται η διάγνωση του στρεπτόκοκκου να γίνεται από τον Παιδίατρο, με προσεκτική κλινική εξέταση και με τη διενέργεια του  Strep test, το οποίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να δώσει θετικό αποτέλεσμα, ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το παιδί να λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία. Παρόλο αυτά, θα πρέπει να διεξάγεται και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστο.

Η θεραπεία του στρεπτόκοκκου στα παιδιά, περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, με δοσολογία που θα υποδείξει ο Παιδίατρος. Σύμφωνα και με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος στα παιδιά μπορεί να περιοριστεί σημαντικά, εάν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο σωστός τρόπος για να βήχει ή να φτερνίζεται το παιδί, καθώς και η παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση που εκδηλώνονται συμπτώματα. Παράλληλα, είναι σημαντικός ο τακτικός αερισμός των χώρων στους οποίους το παιδί περνά πολλές ώρες, καθώς επίσης και η απολύμανση των παιχνιδιών που χρησιμοποιεί πιο συχνά. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι και κοντά στο παιδί που ταλαιπωρείται, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Παιδιάτρου, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα το παιδί να συνέλθει και να επανέλθει στις δραστηριότητές του.